Artikels Persconferentie 17/11

Op 17/11/2010 heeft BAAN Chloë een persconferentie gehouden in CC De Adelberg.

Inleiding: Cindy Daems 
Spreker: Dr. Staf Hendrickx  
Voorstelling van de website BAAN Chloe vzw: Steven Leppens
Spreker: Els Verheyen van vzw ANBN
Slot: Cindy Daems

Hieronder kan u de verschenen artikels lezen.

 


 

17/11: Internetgazet Lommel:

“Project BaanChloë officieel voorgesteld”

Vanavond vond in Cultuurcentrum De Adelberg de officiële voorstelling plaats van de actiegroep BaanChloë en van hun website. Zoals we eerder al meldden gaat het om een actiegroep die ijvert voor een betere kennis over en een betere opvang voor anorexiapatiënten.
Sprekers van dienst vanavond waren dokter Staf Henderickx en namens de ANBN (Vereniging Anorexia Nervosa Boulemia Nervosa) Els Verheyen. Beiden hadden het in hun betoog over het schrijnende tekort aan opvangplaatsen in Vlaanderen voor patiënten met dit ziektebeeld. Zo vernamen we
– dat er in Vlaanderen amper 120 bedden zijn voor alle jeugdige psychiatriepatiënten samen,
– dat ongeveer 1 op 10 vrouwen aan een of andere eetstoornis leidt, en
– dat we hier vooral ook een oorzaak moeten zoeken in onze samenleving, waarin een mager ideaalbeeld wordt voorgeschoteld in alle mogelijke reclame, terwijl tegelijkertijd een enorm aanbod aan vetrijke voeding wordt voorgeschoteld.
Een woord dat bij beide sprekers ook terugkwam was Communicatie, of dikwijls het gebrek eraan, zowel tussen patiënt en omstaanders (familie, school, …) als tussen hulpverlening en diezelfde actoren. ) (JB – foto Robert Boons)


 


 

 

18/11: Het Belang van Limburg: 

“Steunbetuigingen voor ouders gestorven anorexiapatiënte Chloë”

De actiegroep BAAN Chloë, die zich inzet voor betere hulpverlening voor anorexiapatiënten, heeft zich gisteravond in CC De Adelberg voorgesteld aan het grote publiek. De vzw werd vorig jaar opgericht door Linda en Johnny, nadat hun 15-jarige dochter stierf aan de ziekte anorexia-boulimie. Het meisje kon door te lange wachtlijsten in de hulpverlening niet tijdig worden opgenomen. Een hartstilstand werd haar fataal.

Het verhaal van Linda en Johnny kon u afgelopen weekend in Het Belang van Limburg (link naar artikel) al lezen. “Meteen na het artikel hebben we steun uit alle hoeken gekregen. Maar ook meisjes met eetstoornissen of hun familieleden namen contact met ons op om te vragen waar zij met hun probleem naartoe moeten. Dat maakt nog maar eens duidelijk dat er te weinig duidelijkheid is voor mensen met eetstoornissen”, vertellen Linda en Johnny.

Gisteravond stelde de vzw zich voor en werd daarbij gesteund door de Vereniging Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa (ANBN). “Samen willen we ijveren voor onder andere betere kennis van de problematiek, overleg tussen de hulpverleners en tussenkomsten in de kosten. De overheid moet hier dringend werk van maken”, zei Els Verheyen van AN-BN. “De dood van onze dochter Chloë mag niet voor niets geweest zijn”, voegde Linda nog toe.

 

 


 

19/11: Het Nieuwsblad:

“Chloë kreeg pas hulp toen anorexia haar al had gedood”

De ouders van een 15-jarig meisje dat overleed aan de gevolgen van anorexia, hebben een actiegroep opgericht om een betere aanpak van deze eetstoornis te bepleiten. Chloë stond op negen wachtlijsten ingeschreven, maar was al gestorven toen een plaats vrijkwam.

Met de actiegroep BAAN Chloë – Betere Aanpak Anorexia Nervosa – willen de ouders, familie en vrienden van Chloë strijden voor meer bedden, kortere wachtlijsten en betere communicatie tussen de hulpverleners.

De 15-jarige Chloë, die aan de Hasseltse Kunsthumaniora studeerde, overleed vorig jaar aan de gevolgen van anorexia. Ze was 18 kilo vermagerd en er zo erg aan toe dat ze zelfs haar zicht was kwijtgespeeld. ‘Onze dochter stond op een gegeven moment op negen verschillende wachtlijsten ingeschreven’, aldus haar ouders Linda en Johnny. ‘Onze huisdokter belde rond voor hulp maar overal waren er wachtlijsten van ongeveer zes maanden.’

Hun dochter overleed enkele maanden later in haar slaap aan een hartstilstand, te wijten aan een veel te laag kaliumgehalte in haar bloed. ‘Als er voldoende bedden voor jonge meisjes met een eetstoornis waren geweest, had onze dochter nog geleefd’, aldus haar ouders.

Pas twee maanden nadat Chloë was gestorven, kregen de ouders telefoon van een hulpverlener. Die liet weten dat er een plaats vrij was. ‘We moesten toen zeggen dat het te laat was.’

‘De noodkreet van de ouders van Chloë werd niet gehoord, maar dit mag nooit iemand anders overkomen’, zegt Ariane Vreys, bestuurslid van BAAN Chloë.

Het is de actiegroep ook niet alleen te doen om meer bedden, ze wil ook dat de overheid tussenbeide komt in de kosten van de opname.

In ons land kampt volgens een recent Europees onderzoek 10 procent van de vrouwen tussen 10 en 30 jaar met eetstoornissen. ‘Bij het merendeel gaat het wel om een lichte eetstoornis die spontaan geneest’, zegt hoogleraar psychiatrie Walter Vandereycken van de KU Leuven.

9.000 patiënten

Andere cijfers hebben het over 9.000 vrouwen in ons land die aan deze psychische stoornis lijden. Jaarlijks zouden er 150 tot 200 meisjes aan de eetstoornis overlijden, al vindt Vandereycken dat cijfer overtrokken. ‘We weten het niet zeker, omdat niet altijd anorexia als doodsoorzaak wordt opgegeven.’

Hij geeft grif toe dat er nog steeds wachtlijsten zijn, ‘al zijn die in vergelijking met enkele jaren geleden al een heel stuk korter geworden’. Werner RommersThere are no comments

Add yours

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.