Eetstoornis NAO vaak ongezien probleem

29 januari 2013 – Van alle typen eetstoornissen is het type Niet Anderszins Omschreven (ES-NAO) de meest gestelde diagnose. Toch is de eetstoornis vaak een ongezien probleem, omdat het meestal niet echt van de buitenkant zichtbaar is zoals bij de eetstoornis anorexia. Carolien den Brok, zorgmanager bij Human Concern:  “De enorme worsteling die mensen in hun dagelijks leven met NAO doormaken, blijft daarmee ongezien en niet erkend.”

Een eetstoornis wordt als een ES-NAO getypeerd als de eetstoornis niet volledig voldoet aan de diagnostische kenmerken van de specifieke eetstoornissen anorexia of boulimia nervosa.
Daarvan is bijvoorbeeld sprake als iemand:

 

  • Aan alle criteria van anorexia nervosa voldoet, maar zijn of haar gewicht, ondanks  gewichtsverlies, binnen de normale grenzen valt.
  • Aan alle criteria van boulimia nervosa voldoet, maar de eetbuien en het compensatiegedrag minder dan twee maal per week voorkomt, of korter dan drie maanden duurt.
  • Aan alle criteria van anorexia nervosa voldoet, maar geregeld menstrueert.
  • Herhaaldelijk kauwt op en uitspuugt van (niet doorgeslikte) grote hoeveelheden voedsel.
  • Compenserend gedrag toont na kleine, in plaats van grote, hoeveelheden voedsel.

 

Enorme worsteling

Cliënten die niet in het specifieke ‘hokje’ AN of BN ‘passen’, kunnen net als hun omgeving,  geneigd zijn de diagnose ES-NAO op te vatten alsof het ‘niet erg genoeg is’ of  ‘geen echte eetstoornis’ betreft. Niets is minder waar: een eetstoornis NAO is net zo ernstig als de andere typen eetstoornissen, evenals de gevolgen ervan. Carolien den Brok, zorgmanager bij Human Concern, zou graag het ‘ongeziene’ van NAO willen benadrukken. “Bij NAO is, net als bij boulimia overigens, vaak minder zichtbaar dat er sprake is van een eetstoornis zoals dat wel bij anorexia (waarbij ernstig ondergewicht) het geval is. Beredenering van mensen met NAO, maar ook van hun omgeving, is dat ‘het dus nog wel meevalt’. Er wordt immers niet aan alle criteria van anorexia of boulimia voldaan? De enorme worsteling die mensen in hun dagelijks leven met NAO doormaken, waaronder hun fysieke klachten, blijft daarmee ongezien en niet erkend.”There are no comments

Add yours

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.